

Monday August 26, 2024		
9:00-12:00	National EMG Committee	
1:30-4:00	Santa Fe Botanica Garden Tour	
1:30-4:00	Tesuque Pueblo Farm Tour	
1:30-4:00	Randall Davey Audubon Center & Sanctuary Tour	
5:30-7:00	5:30 Kickback* at the hotel - complementary hot food and cold beverages	
	Tuesday August 27, 2024	
8:30-9:00	Welcome, housekeeping	
9:00-10:30	Colorado State Extension's Approach to USDA-NIFA Civil Rights and Equal	
	Opportunity Requirements, Eric Ishiwata, CSU, 90 min	
10:30-11:00	Break	
11:00-12:00	Come Play Civil Rights Audit Bingo – Erin Kinley, Penn State, 50 min	
12:00-1:00	Lunch	
1:00-2:00	Making the Most of Online Learning Environments (from those who have been	
	there, done that) - Katie Dunker, Chris Hilgert, Mary Ortiz Castro, CSU, 50 min	
2:00-2:30	Using Poll Everywhere to engage participants in presentations & Training –	
	Drew Jeffers, Clemson University, 30 min	
2:30-3:00	Integrating Virtual Pre-Work & In-person Instruction for Effective Volunteer	
	Training, Eva Pabon, UFL, 30 min	
3:30-4:00	Break	
4:00-4:30	Merging EMG County programs to multiply staff efforts – Casey Anderson, CO, 30 min	
Lightning Rounds 10 min with 5 min Q&A		
4:30-4:45	Enhancing Diagnostic Proficiency: Assessing and Addressing Training Needs of	
	Master Gardener Volunteers - Clarissa Chairez, Heather Kalaman, UFL, 15 min	
4:45-5:00	The Broward County MGV Scholarship Program – Lorna Bravo, UFL, 15 min	
5:00-5:15	Curated Literature as Continuing Education for Master Gardener Volunteers,	
	Alicia Herzog, Iowa State, 15 min	
5:15-5:30	Utilizing Social Media for a Residential Horticultural Needs Assessment, Wendy	
	Wilber, Judy Jean, UFL, 15 min	
5:30-7:00	5:30 Kickback* at the hotel - complementary hot food and cold beverages	
Wednesday August 28, 2024		
8:15-8:30	Review of the Day	
8:30-9:30	Empowering Volunteer Presenters through a Community Educator Training,	
	Pamela Hargest, Rebecca Long, University of Maine, 50 min	
9:30-10:00	Community Garden: growing food, relationships, and knowledge – Emily	
	Swilhart, Tray Jo Mulliken, University of Illinois, 30 min	
10:00-10:30	Two Steps Forward, One Step Back: Native American Programming, Esther	
	McGinnis, Shannon Ueker, NDSU, 30 min	
10:30-11:00	Navigating Differences of Opinion on Pesticide Application Recommendations –	
	Drew Jeffers, Clemson University, 30 min	



2024 National Extension Master Gardener Coordinators Conference, Santa Fe, New Mexico

People	
11:00-11:30	Managing Change in Master Gardener Programs - Ruth Carll, Belinda Chester,
	Kaylynn Hyson, Julia Piermatteo, Rutgers, 30 min
11:30-1:30	Lunch on you own – network with your colleagues
1:30-2:30	Pollinator Ambassador Academy: Empowering the community to advocate for
	pollinators through a Train-the-Trainer approach – Jeremy Rhoden, UFL, 50 min
2:30-3:00	Power to the Bee-ple: Creating Nationally Recognized Research Partnership
	between Penn State Researchers & EMGs – Erin Kinley, Valerie Sesler, Penn
	State, 30 min
3:00-3:30	Balancing Beauty and Biodiversity: Designing Urban Pollinator Gardens with
	the Viewer in Mind, April Johnson, NDSU, 30 min
3:30-3:45	Break
3:45-4:15	From Soil to State: Empowering Master Gardeners to become confident
	presenters and effective leaders, Lori M Leas, University of Nevada Reno, 30
	min
4:15-4:45	A Volunteer-Run Program Focused on Efficiency and Education for Produce
	Donations, Alison O'Connor, CSU, 30 min
4:45-5:00	Exploring Extension Client Contact Online (ECCO): An electronic tool for
	Extension Master Gardener volunteers, Amy Jo Detweiler, Oregon State, 10
	min
5:00-5:15	Attracting Different Demographics, Celeste Gambill, University of Arizona, 10
	min
5:15-5:30	Different Flowers from the Same Garden, Stephanie Smith, OK State, 10 Min
5:30-7:00	5:30 Kickback* at the hotel - complementary hot food and cold beverages
Thursday August 29, 2024	
8:15-8:30	Review of the Day
8:30-9:00	Writing Great Impact Reports - Katie Dunker & Sara Moore, CSU, 30 min
9:00-10:00	Telling a Compelling and Impactful Story, Jennifer Marquis, WSU, 50 min
10:00-10:30	Stop the Invaders – mobilizing EMGs for Invasive Pest Education, Andy Faust,
	Rick Kruczek, Penn State, 30 min
10:30-11:00	Break
11:00-11:30	National EMG Evaluation Committee 2023 Survey & Report, 30 min
11:30-12:30	National Awards Presentation – may be at lunch on Tuesday
12:30	End of conference